Етно Кућа Бениксал

Никола Беко рођен у Фекетићу , одрастао на Салашу 198 у Ловћенцу удаљен од села и школе 5 км. Од  свог детињства маштао је о сопственом салашу  и ту жељу је успео да испуни себи 1993. године на Светог Јована , поставши власник куће која је изграђена 1893. године.

Стогодишњој лепотици је оплеменио амбијент од 1993-1995, године. За посетиоце је отворена од 1995. године до данас. Друштво за неговање културних и историјских вредности „Бениксал“, регистровао је  код Министарства културе.   Бави се организовањем ликовних сусрета, књижевних и песничких вечери. Бениксал располаже богатом збрком уметничких слика, етно амбијентом , са много аутентичних предмета , сувенире из Титовог Плавог воза , летописе о људима из културног миљеа који су боравили у општини Бачка Топола. 

У кући су боравили: Сава Стојков, Матија Бећковић, Перо Зубац, Душко Трифуновић, Мира Бањац, сви глумци из домаћих серија Срећни људи, Бољи живот, Породично благо, Бранка Шћепановић, Никола Симић, Ружица Сокић, Предраг Ејдус, Милорад Павић, Тања Бошковић, бенд Забрањено пушење, Гарави сокак, Звонко Богдан. 

Организовање посета је могуће директно преко Николе Бека или Туристичке организације општине.